Εκπαίδευση ανέργων στην πληροφορική

Το δεκαπενθήμερο του διαβόλου για την Κυβέρνηση: Πλειστηριασμοί και προαπαιτούμενα

Δεν μπαίνουν σε “Χριστουγεννιάτικους” ρυθμούς στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι μνημονιακές υποχρεώσεις είναι κάμποσες, οι πλειστηριασμοί εξακολουθούν να προκαλούν ταραχή (και εσωκομματική), η Ν.Δ επιμένει να πλαγιοκοπά Τσίπρα και Καμμένο για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, ενώ εκκρεμεί και το θέμα της αλλαγής του Συνδικαλιστικού Νόμου , για το οποίο ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, και λόγω ασφυκτικού πρέσινγκ από τα Αριστερά της.

Σε αυτούς τους ρυθμούς θα κινηθεί το Μαξίμου στην εκπνοή του χρόνου, παρότι είναι αλήθεια πως οι δυσκολίες, δεν αφορούν οπως πέρυσι την ίδια εποχή, τις σχέσεις της με τους δανειστές, αλλά είναι εσωτερικής διαχείρισης.

Και τούτο, διότι υπενθυμίζεται πως τις χρονιάρες μέρες του 2016, λόγω της μονομερούς ενέργειας για διανομή κοινωνικού μερίσματος, είχε ξεσπάσει “μίνι” κρίση μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών, την οποία ακολούθησαν τα δεινά για την ολοκλήρωση της Β΄ αξιολόγησης.

Εφέτος, τέτοιες “παρεξηγήσεις” μεταξύ εταίρων, δεν υπάρχουν. Η ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης, κυλάει ομαλά, καθώς η Κυβέρνηση έχει διορία να έχει νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, το χρονοδιάγραμμα για την “έξοδο από το μνημόνιο” τον Αύγουστο του 2018, δεν εμφανίζει καθυστερήσεις και μετάθεση στόχων και το κλίμα με τους “έξω” είναι σαφώς βελτιωμένο.

Κι αν τις εντάσεις με τους έξω η κυβέρνηση είχε τον γνωστό τρόπο να τις διαχειρίζεται μήνες τώρα ( καυγάς, διακηρύξεις και στο τέλος υπογραφές και συμφωνία), η εσωτερική πίεση την οποία υφίσταται από την αντιπολίτευση, εφ όλης της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ύλης, απαιτεί “χειρουργικούς” χειρισμούς.

Αιχμή, είναι προδήλως, οι πλειστηριασμοί.

Τα “κινήματα” για την παρεμπόδισή τους στα οποία πρωταγωνιστούν οι πρώην σύντροφοί τους στη Λαική Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, έχουν ερεθίσει τα “αριστερά” ανακλαστικά τινών του ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικούν να εμφανίζονται ως “η αριστερή συνείδηση του κόμματος”. Κοινώς, των “53”.

Η ομάδα αυτή συνεδρίασε πανελληνίως το σαββατοκυριακο με τη συμμετοχή και του Νίκου Φίλη, ετοιμάζοντας σειρά παρεμβάσεων προς συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ( η οποία όλο επίκειται από τον Σεπτέμβριο να συνεδριάσει και όλο μετατίθεται η ημερομηνία της συνεδρίασής της- ενδεικτικό και του όχι και τόσο ωραίου κλίματος στο εσωτερικό του κόμματος).

Τούτοι επιμένουν στην ανάγκη περαιτέρω νομικής θωράκισης των “λαικών κατοικιών” παρότι Τσίπρας, Τσακαλώτος, Τζανακόπουλος και Κοντονής, προσπαθούν να “ξεκόψουν” τη σχετική συζήτηση επιστρατεύοντας την επωδό: Το 70% των φτωχών δανειοληπτών είναι επαρκέστατα προστατευμένο.

Συνδικαλιστικός νόμος

Αγκάθι αποτελεί και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, βάσει της οποίας θα απαιτείται πλέον το 50%+1% των ενεργών οικονομικά μελών των πρωτοβάθμιων Σωματείων για την κήρυξη απεργίας.

Παρότι πρόκειται για μια συζήτηση που στο εσωτερικό κυβέρνησης και κόμματος “ζυμώνεται” εδώ και μήνες ( από τη β’ ήδη αξιολόγηση) χωρίς ιδιαίτερες ενστάσεις και εντάσεις, το γεγονός ότι το αρμόδιο υπουργείο πήγε να περάσει “νύχτα” τη σχετική τροπολογία σε ένα άσχετο (“διαστημικό” νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής) και αναδιπλώθηκε αμέσως, αποσύροντάς το, δεν προοιωνίζεται “υγιεινό” περίπατο για την ψήφισή του.

Ουδόλως απίθανο μάλιστα είναι να “ξαφνιάστηκε” από τη σφοδρή αντίδραση του ΠΑΜΕ, του συνδικαλιστικού βραχίονα του Περισσού, το οποίο αντέδρασε εξαιρετικά έντονα, με τα γνωστά, καθόλου ευάρεστα για την Κυβέρνηση, επεισόδια στο υπουργείο Εργασίας, την περασμένη εβδομάδα.

Τσίπρας- Μέρκελ για χρέος

Αν κάτι αποτελεί “παυσίπονο” στις αριστερές πιέσεις που δέχεται το Μαξίμου από βουλευτές του και όμορους χώρους, είναι η υπόσχεση περί “εξόδου από το πρόγραμμα” το καλοκαίρι και περί ρύθμισης του χρέους.

Αυτό δίνει ένα “μαξιλάρι” πολιτικής ανακούφισης στην κοινοβουλευτική του ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μεν ( ώστε να στηρίξει αγόγγυστα την Κυβέρνηση και στα νέα προαπαιτούμενα) αλλά απαιτείται και πειστικό αφήγημα για το χρέος. Η ρευστότητα στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας, δεν επιτρέπει σχετικό εφησυχασμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να πραγματοποιήσει τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες (14-15/12), όπου θα συζητηθεί και το θέμα της “μεταμνημονιακής” Ελλάδας.

Εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ πάντως, έχει ήδη αρχίσει να αμφισβητείται εντόνως το περί “καθαρής εξόδου” από το μνημόνιο, με τη μείζονα αντιπολίτευση να εγκαλεί τον πρωθυπουργό για νέο “παραμύθι” και τους “53” να ζητούν “συνδιαμόρφωση” των εφεξής πολιτικών που θα ακολουθηθούν.

News rooms_athenspress.gr Press_Αμερόληπτος τύπος/Πηγη:capital.gr

Comments

comments