Κοινά σημεία των πολιτισμών Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν

Συνέντευξη του Ραχμάν Μουσταφάγεφ.Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν

1. K. Πρέσβη, τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική εντατικοποίηση της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Πώς το εξηγείτε;

 

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια οι πολιτιστικοί δεσμοί μας βιώνουν ισχυρή ανάπτυξη, και από όλα τα έργα της Πρεσβείας μας o πολιτισμός είναι μια από τις προτεραιότητες μας. Νομίζω πως αυτό εξηγείτε πολύ εύκολα. Από τη μία πλευρά, το Αζερμπαϊτζάν είναι μια χώρα με πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις που διατηρήθηκαν ζωντανές μέχρι τις μέρες μας. Τέσσερις παγκόσμιες θρησκείες έχουν περάσει μέσα από την ιστορία μας, αφήνοντας πίσω τους ναούς, εκκλησίες και μοναστήρια, τζαμιά και συναγωγές. Ο πολιτισμός του Αζερμπαϊτζάν είναι ιστορία της ανάμιξης διαφορετικών σχολών της αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής και μουσικής. Γι ‘αυτό προσελκύει και εύκολα βρίσκει το δρόμο στις καρδιές των ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες, παραδόσεις και με διαφορετικές πεποιθήσεις.
Από την άλλη, στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι ιδανικές για πραγματοποίηση πολιτιστικών έργων. Πρόκειται για μια κοινωνία με μακρά παράδοση εσωτερικής πνευματικής ελευθερίας και πολιτισμού, γι ‘αυτό ο Ελληνικός λαός έχει μεγάλο σεβασμό και ενδιαφέρον για τις πολιτιστικές παραδόσεις των άλλων χωρών και λαών. Οι Έλληνες είναι γνώστες του αντικειμένου και είναι σε θέση να εκτιμήσουν την υψηλή τέχνη – είτε πρόκειται για μουσική, τέχνη, λογοτεχνία ή
αρχιτεκτονική.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα μας στον τομέα του πολιτισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνολική διαδικασία της ενίσχυσης πολιτικών σχέσεων Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν, στα πλαίσια της θετικής και φιλικής ατμόσφαιρας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και λαών μας. Με άλλα λόγια, εκτός από ισχυρό αμοιβαίο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό του άλλου, υπάρχουν ευνοϊκές αντικειμενικές συνθήκες για την πραγματοποίηση κοινών πολιτιστικών έργων. Θα ήθελα επίσης να σημειωθεί πως όλα αυτά τα έργα δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν χωρίς την υποστήριξη των Υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και την υποστήριξη των φίλων και εταίρων μας στην Ελλάδα.

2. Με βάση τα προαναφερόμενα, θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάτι κοινό στον πολιτισμό των δύο χωρών μας;

Οι πολιτιστικές παραδόσεις μας έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Κοινές ονομασίες μουσικών οργάνων, ομοιότητα μελωδιών, κουστουμιών, χορευτικών ρυθμών, εθνικής κουζίνας κλπ.
Οι πολιτισμοί του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας έχουν αφομοιώσει ότι καλύτερο έχει δημιουργηθεί από προηγούμενους πολιτισμούς τους τελευταίους 25 αιώνες. Η μεν Ελλάδα την αρχαία, κλασική και βυζαντινή περίοδο, το δε Αζερμπαϊτζάν τον Ζωροαστρισμό, Ιουδαϊσμό, Χριστιανισμό, την μεσαιωνική ισλαμική περίοδο και την Αναγέννηση του 19ου αιώνα.
Σήμερα, τα στοιχεία αυτών των εποχών και παραδόσεων είναι εμφανή στους πολιτισμούς μας και τους καθιστούν ζωντανούς και ανοικτούς στον διάλογο και τη συνεργασία.
Νομίζω ότι η ανεκτικότητα, ανοιχτότατα και ο φιλειρηνισμός αποτελούν τα πιο σημαντικά στοιχεία που ενώνουν τους πολιτισμούς μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πολιτισμοί του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας είχαν μια ισχυρή επιρροή στους λαούς των ευρύτερων περιοχών, καθώς η Ελληνική γλώσσα και η Αζέρικη αποτελούσαν κατά 18-19 αιώνες lingua franca για τους λαούς των Βαλκανίων και του Καυκάσου αντίστοιχα.

3. Γνωρίζουμε ότι προωθείτε ενεργά την μουσική του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα. Ποια έργα ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει η Πρεσβεία κατά τα τελευταία τρία χρόνια στον τομέα αυτό;

Το γεγονός ότι παρουσιάζουμε στο ελληνικό κοινό τον μουσικό πολιτισμό μας τόσο ενεργά δεν είναι τυχαίο. Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια πολύ φιλόμουση χώρα, και το Μπακού ήταν πάντα γνωστό ως “μουσική πρωτεύουσα” του Καυκάσου. Οι μουσικοί μας εξακολουθούν να χρησιμοποιούν περισσότερα από 50 είδη μουσικών οργάνων μέχρι τις μέρες μας. Αυτό δείχνει τον πλούτο, την ποικιλία του μουσικού μας πολιτισμού, την ζωντάνια των παραδόσεων.
Έτσι εξηγείτε πως το Αζερμπαϊτζάν ήταν η πρώτη χώρα στη μουσουλμανική Ανατολή όπου
εμφανίστηκε όπερα. Ένας εξέχων Αζέρος συνθέτης Uzeyir Hajibeyov (1885-1948) έγραψε το 1908 την όπερα “Leyla και Majnun”. Το 1913 έγραψε και μια μουσική κωμωδία “Arshin Mal Alan” (” Έμπορος υφασμάτων”), η οποία αργότερα έγινε μεγάλη επιτυχία στις σκηνές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών θεάτρων.

Με άλλα λόγια, έχουμε πολλά να παρουσιάσουμε στους Έλληνες. Και σε αυτόν τον τομέα καταφέραμε ήδη αρκετά – και σε μεγάλο βαθμό επειδή παντού και πάντα νιώθαμε το ενδιαφέρον και την υποστήριξη των Ελλήνων φίλων μας. Το 2010, το Μέγαρο Μουσικής Αθήνας φιλοξένησε μια συναυλία της συμφωνικής μουσικής από το Αζερμπαϊτζάν με την συμμετοχή της Κρατικής
Ορχήστρας Αθηνών, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 1.200 άτομα.

Διεύθυνε την ορχήστρα ο διάσημος μαέστρο μας, κος. Azad Aliyev, και εκτέλεσε στο πιάνο ο Πρύτανης της Μουσικής Ακαδημίας του Αζερμπαϊτζάν – ένας από τους καλύτερους πιανίστες της χώρας – κος. Farhad Badalbeyli. Επίσης, μας βοήθησε πολύ με την οργάνωση της συναυλίας ο επικεφαλής της Κρατική Ορχήστρα Αθηνών κος. Βύρων Φιδετζής.

Το 2011 πραγματοποιήσαμε στην Αθήνα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη την συναυλία της γνωστής στο Αζερμπαϊτζάν και στην Ευρώπη τζαζ σύνθεσης του Emil Afrasiyab. Για ακόμη μια φορά η ανταπόκριση του καινού ήταν μεγάλη – η κατάμεστη αίθουσα δεν μπόρεσε να χωρέσει τα πάνω από 1000 άτομα που προσήλθαν. Λόγο της μεγάλης επιτυχίας, και μετά το αίτημα των
διοργανωτών της, κάλεσα των Emil Afrasiyab στην Ελλάδα για άλλη μια φορά – έτσι στις 24 Αυγούστου 2012 ο τζαζ πιανίστας μας πήρε μέρος στο Φεστιβάλ Τζαζ Τήνου (“Τζάζ οράματα”). Παρεμπιπτόντως, ο διοργανωτές οι οποίοι του ανέθεσαν την έναρξη του Φεστιβάλ.

Την 1 Ιουνίου 2012 στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός της Αθήνας πραγματοποιήθηκε ένα κονσέρτο κλασικής και παραδοσιακής μουσικής μας με τον πιανίστα Vagif Sadikhov και τσελίστα Sabina Rakcheeva.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το έργο μας σε αυτόν τον τομέα δεν είναι μονόπλευρο – σε συνεργασία με τον Πρέσβη της Ελλάδα στο Μπακού κο Ιωάννη Μεταξά, προσπαθούμε επίσης να προωθήσει την ελληνική μουσική κουλτούρα στο Αζερμπαϊτζάν.
Συγκεκριμένα στις 14 Οκτωβρίου 2011 γνωστός στην Ελλάδα μαέστρος Βύρων Φιδετζής έδωσε με μεγάλη επιτυχία μια συναυλία στην Φιλαρμονική του Μπακού. Η ορχήστρα από το Αζερμπαϊτζάν εκτέλεσε υπό τη διεύθυνση του τα έργα του διάσημου Έλληνα συνθέτη Μανώλη Καλομοίρα. Τον Ιούνιο του 2012 οι νέοι Έλληνες καλλιτέχνες παρουσίασαν την ελληνική μουσική στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεολαίας στο Μπακού, και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ένας νεαρός Έλληνας τζαζίστας Γιώργος Ψυχογιός πήρε μέρος στο Τζαζ Φεστιβάλ του Μπακού.

4. Και πώς αναπτύσσονται οι σχέσεις μας σε άλλους τομείς του πολιτισμού;

Φυσικά, πολιτιστικές σχέσεις μας είναι πολύπλευρες και δεν περιορίζονται με την συνεργασία μόνο σε έναν τομέα . Τον Φεβρουάριο του 2011 σε συνεργασία με την διάσημη Ελληνίδα ηθοποιό και συμπατριώτισσα μας κα. Ταμίλα Κουλίεβα καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε ένα μοναδικό έργο – υπό την Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα ιδρύθηκε και λειτούργησε για 5 μήνες το Διεθνές Στούντιο Θεάτρου υπό την ηγεσία της κας Κουλίεβα, στην οποία γνωστοί σκηνοθέτες, ηθοποιοί θεάτρου και κινηματογράφου από την Ελλάδα, Ρωσία, Λιθουανία, Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν διεξήγαν σεμινάρια για τους Έλληνες Emil τιμήθηκε από τους φοιτητές. Η συγκεκριμένη σχολή είχε μεγάλη επιτυχία ανάμεσα στους Έλληνες φοιτητές.Δίνουμε επίσης μεγάλη προσοχή στον πολιτιστικό τουρισμό.

Το 2011διοργανώσαμε έναν διαγωνισμό για Αζερμπαϊτζάν”, και στείλαμε τους νικητές τον Απρίλιο στο Μπακού και σε άλλες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν για ένα ταξίδι γνωριμίας με την χώρα. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους το ελληνικό κοινό είχε την δυνατότητα να
γνωρίσει τις ταινίες από το Αζερμπαϊτζάν στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου. Επίσης έχουν καθιερωθεί άμεσες σχέσεις και συνεργασία μεταξύ των εθνικών βιβλιοθηκών και πανεπιστημίων. Δίνουμε πολλή προσοχή στην επιστήμη και εκπαίδευση, καθώς σχετίζονται με πολιτισμό. Για παράδειγμα, στο αρχεία και στα επιστημονικά ιδρύματα της χώρας μας υπάρχουν πολλά βιβλία της βυζαντινής περιόδου, καθώς και στα ελληνικά αρχεία διατηρήθηκαν μουσουλμανικά έργα. Τώρα μετά την υπογραφή στο Μπακού τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Εθνικών Βιβλιοθηκών του Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας οι επιστήμονες και οι εμπειρογνώμονες μας έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν αυτά τα έργα και βιβλία και να βοηθάνε ο ένας τον άλλον με τις μεταφράσεις, να διεξάγουν κοινά προγράμματα ερευνών.

Με τον τρόπο αυτό θα μάθουμε πιο βαθιά και πιο καλά την ιστορία και τον πολιτισμό του άλλου. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια το Μπακού έχει γίνει κέντρο διεξαγωγής σημαντικών διεθνών φόρουμ για τον διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο, καθώς και των φόρουμ νεολαίας, προσπαθούμε να προωθούμε ενεργά την συμμετοχή σε αυτές τις εκδηλώσεις και των Ελλήνων διανοουμένων και νεολαίας αντίστοιχα. Τέτοια φόρουμ έχουν πραγματοποιηθεί στο Μπακού τον Οκτώβριο του 2011 και τον Οκτώβριο του 2012, στις εργασίες
τους συμμετείχαν ενεργά και ελληνικές αντιπροσωπείες.

Παρεμπιπτόντως, Έλληνες μαθητές «Τι ξέρω για το φέτος από 29 Μάιου έως 01 Ιουνίου το Μπακού θα φιλοξενήσει το επόμενοΔιεθνές Φόρουμ για το Διαπολιτισμικό Διάλογο και αναμένουμε ότι μια μεγάλη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα θα λάβει μέρος στις εργασίες του.

5. Η σύγχρονη τέχνη στο Αζερμπαϊτζάν είναι αναπτυγμένη; Έχετε κάποια σχέδια για τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα;

Η σύγχρονη τέχνη είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη κατεύθυνση στην πολιτιστική ζωή του Αζερμπαϊτζάν. Η χώρα μας έχει ήδη αναπτύξει μια πρωτότυπη και ζωντανή σχολή, και από το 2007 τα έργα των καλλιτεχνών από το Αζερμπαϊτζάν εκτίθενται τακτικά στη Μπιενάλε της Βενετίας. Πρόσφατα έχει πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στο Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο και Μόσχα μια έκθεση σύγχρονης τέχνης του Αζερμπαϊτζάν ” Fly to Baku “, που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Heydar Aliyev. Στην έκθεση της Μόσχας, για παράδειγμα, παρουσιαστήκαν 107 έργα 21 καλλιτεχνών του Αζερμπαϊτζάν που ασχολούνται με ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές, video art, performance art και με φωτογραφία. Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον θα είμαστε σε θέση να φέρουμε αυτή την έκθεση και στην Αθήνα και να παρουσιάσουμε στους Έλληνες την
σύγχρονη τέχνη του Αζερμπαϊτζάν.

6. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον – τι έργα ετοιμάζει η Πρεσβεία;

Στο εγγύς μέλλον σχεδιάζουμε την καθιέρωση της συνεργασίας μεταξύ των Μουσείων Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και του Μπακού, ήδη υπάρχει προκαταρκτική δέσμευση των μερών για συνεργασία. Στο Μπακού στις 17 – 18 Ιούνιου θα πραγματοποιηθεί Διεθνές Συνέδριο για την Ιστορία των Αζερμπαϊτζανικών χαλιών, και ελπίζω για την συμμετοχή και των
Ελλήνων εμπειρογνωμόνων.Και, φυσικά, το πιο σημαντικό γεγονός του έτους που ξεκινά είναι η συναυλία της διάσημης τραγουδίστριας μας κας Tunzala Aghayeva στην Θεσσαλονίκη και Ξάνθη – 1 και 3 Μαρτίου αντίστοιχα. Η μουσική μας για πρώτη φορά θα φτάσει την Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη, και το γεγονός αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά και ευθύνη.

Η κα Tunzala Agayeva είναι γνωστή στο Αζερμπαϊτζάν και στο εξωτερικό ως δημοφιλής ερμηνεύτρια των λαϊκών και σύγχρονων τζαζ συνθέσεων. Επιπλέον, είναι γνωστή στην Ευρώπη για την ενεργή κοινωνική και φιλανθρωπική της δράση, η κα Agayeva συμμετέχει στην εκστρατεία κατά της φτώχειας στον κόσμο, καθώς και σε εκστρατείες υποστήριξης παιδιών με
καρκίνο. Το Απρίλιο του 2010 επισκέφτηκε την Αθήνα για την υποστήριξη των παιδιών με καρκίνο μετά την πρόσκληση της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Η είσοδος στις συναυλίες της στην Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη θα είναι δωρεάν.

Το κoινό θα έχει την δυνατότητα να απολύσει την εκτέλεση μερικών Αζερικών λαϊκών τραγουδιών μαζί με την Παιδική Χορωδία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η χρονιά θα είναι το ίδιο επιτυχημένη για τις πολιτιστικές σχέσεις και τη συνεργασία μας όσο και τα προηγούμενα έτη. Επιπλέον, με την καθιέρωση νέας απευθείας πτήση μεταξύ Αθήνας και Μπακού, που έχει προγραμματιστεί για το τέλος Μαΐου του τρέχοντος έτους, ένα έργο με το οποίο ασχολείται ενεργά το νεοσύστατο Έλληνο-Αζερμπαϊτζανικό Εμπορικόκαι Οικονομικό Επιμελητήριο, οι διμερείς επαφές μας στον πολιτιστικό και άλλους τομείς θα ενταθούν.

———–

Προτάσεις για Ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Προτάσεις για Ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Προτάσεις για Ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Ξενοδοχεία στην Αθήνα

Ξενοδοχεία στο Ναύπλιο

Ξενοδοχεία στα Χανιά

Ξενοδοχεία στο Ηράκλειο

Ξενοδοχεία στην Πορταριά

Ξενοδοχεία στην Θεσσαλονίκη

Ξενοδοχεία στη Ρόδος

Ξενοδοχεία στη Πελοπόννησος

Ξενοδοχεία στη Στερεά Ελλάδα

Ξενοδοχεία στη Θεσσαλία

Ξενοδοχεία στην Ηπειρο

Ξενοδοχεία στην Θράκη

Ξενοδοχεία στην Μακεδονία

Comments

comments