ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ…

Σε όλες τις δυτικές ανεπτυγμένες χώρες, σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, οι ανήλικοι έχουν έκπτωση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πληρώνουν μισό εισιτήριο στις μετακινήσεις τους με τα λεωφορεία και τα τρένα. Στην Ελλάδα όχι..
Παραθέτω αυτούσια την επιστολή μιας μητέρας, που μετά από χρόνια διαμονής με τα παιδιά της στο εξωτερικό, στη Γαλλία συγκεκριμένα, γύρισε στη πατρίδα της, το Αίγιο και χαρακτηρίζει αδιανόητο και εξωπραγματικό το γεγονός ότι η έκπτωση εισιτηρίων ισχύει για φοιτητές αλλά όχι για μαθητές και για κάθε διαδρομή. Έγραψε και σ έναν «αρμόδιο» της περιοχής κι ακόμα περιμένει απάντηση..

«Σε αυτήν την περίοδο βαθέων κοινωνικών αλλαγών -δεδομένης π.χ. της αυξήσεως των διαζυγίων και των μονογονεϊκών οικογενειών- στα πλαίσια των οποίων η λειτουργία της ελληνικής οικογένειας διαμορφώνεται, καθώς και της απαραίτητης ευελιξίας για λόγους π.χ. αναζήτησης εργασίας, η αδιάλλακτη στάση του προέδρου του ΚΤΕΛ Ν. Αχαΐας ο οποίος αρνείται να παραχωρήσει εκπτωτικά εισιτήρια -τα λεγόμενα ”μισά”- στους ανήλικους χρήστες της κοινωφελούς υπηρεσίας μαζικής μεταφοράς -την οποία το Κράτος έχει παραχωρήσει σε ιδιώτες- ανεξαρτήτως της μαθητικής τους ιδιότητας αλλά με κριτήριο την ηλικία, εξοργίζει.
Μένουμε στην Αθήνα και καταγόμαστε από το Αίγιο όπου τα ανήλικα παιδιά μου (13 και 16 ετών) επισκέπτονται την υπερήλικα γιαγιά τους (88 ετών) κάθε Σαββατοκύριακο με μηνιαίο κόστος μετακίνησης με το ΚΤΕΛ τουλάχιστον : 240€.
Δεδομένου ότι σε όλο τον Δυτικό κόσμο η ηλικία είναι κριτήριο έκπτωσης στις μετακινήσεις των ανηλίκων -ανεξαρτήτου της καταστάσεώς τους- ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ προτιμά να συγκρατεί σαν μόνον κριτήριο την μαθητική ιδιότητα και την, καθ’ άλλον, δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, μόνον εντός Νομού και εκτός του Σ/Κ, την οποία χρηματοδοτούσε μέχρι τώρα η Περιφέρεια και από 1η Ιουλίου 2011, πέρασε με τις διατάξεις του Καλλικράτη, στην δικαιοδοσία των άδειων ταμείων των Δήμων.
Επειδή οι μαθητές και οι ανήλικοι χρήστες των ΜΜΜ έχουν επίσης ανάγκη να συναντήσουν τα Σ/Κ τον γονιό που δεν έχει την επιμέλειά τους, ή που αναγκάζεται να διαμένει εκτός νομού για λόγους εργασιακής ευελιξίας,
Είναι, κατά την γνώμη μου, απαραίτητο, η διοίκηση του ΚΤΕΛ να προσαρμοστεί αφενός σε ότι ισχύει σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη, αφετέρου στις ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας και κοινωνικών εξελίξεων.
Ευελπιστώ στην ευγενή διαμεσολάβησή σας.

Με εκτίμηση.

Μαρία Αλεξανδροπούλου»

Είναι γνωστές οι δυσκολίες που υπάρχουν ήδη στην χρηματοδότηση της μεταφοράς μαθητών. Όπως επίσης δεδομένο είναι κι ότι η ελληνική οικογένεια αγκομαχά να τα βγάλει πέρα και να κρατηθεί ενωμένη..

Υ.Γ : Η κυρία Αλεξανδροπούλου μας ενημερώνει ότι πλέον επιτρέπεται και η μεταφορά των ζώων μέσω ΚΤΕΛ , σχολιάζοντας πικρά ότι δεν γνωρίζει αν πληρώνουν μισό ή ολόκληρο εισιτήριο…

Αναμένουμε από το ΚΤΕΛ ευαισθητοποίηση και πρωτοβουλίες και για τους μικρούς μαθητές …

Νατάσα Ράγιου

π. βουλευτής Αχαΐας

Comments

comments