Το κέντρο της πρωτευουσας είναι στο έλεος της ανυπαρξίας

«Καρκίνος» στην καρδιά της Αθήνας η εγκληματικότητα

 Τη στήριξή της στις προσπάθειες της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ) να αναβαθμίσουν τις περιοχές της πρωτεύουσας που έχουν εμφάνιση σημάδια έντονης παρακμής εξαιτίας της παραμονής μετανάστευσης εξέφρασε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Σεσίλια Μαλμστρομ.

 Το υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας στην Αθήνα, το παρεμπόριο και η αύξηση των τοξικομανών στους γύρω δρόμους του ιστορικού κέντρου της πόλης, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που παρουσίασαν τα μέλη του ΚΙΠΟΚΑ στην επίτροπο, αναδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρηματίες που βλέπουν την αγοραστική κίνηση να έχει φθάσει στο ναδίρ και τα καταστήματα της περιοχής να κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

 Οικονομική υποστήριξη

 «Δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί άμεσα», τόνισε η κ. Μαλμστρομ στους κ.κ. Δημήτρη Νικολακόπουλο, συντονιστή των προσπαθειών της ΚΙΠΟΚΑ και Γιώργο Τσακίρη, πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, οι οποίοι παρουσίασαν την έρευνα.

 

«Εκτός από την οικονομική υποστήριξη της Ελλάδας, υπάρχει πρόθεση περαιτέρω ενίσχυσης της χώρας στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης», σημείωσε η ίδια και συνέχισε κάνοντας αναφορά στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας που εμποδίζει της αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. «Τα χρήματα υπάρχουν και η γραφειοκρατία δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο», επισήμανε η κ. Μαλμστρομ, εξηγώντας την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι σήμερα να αξιοποιήσει τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε.

 

Η κατακόρυφη αύξηση των ληστειών σε ποσοστό που αγγίζει το 82,4% το 2010 σε σχέση με το 2008 και των κρουσμάτων AIDS σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών κατά 1.050% το 2011 σε σύγκριση με το 2010, είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους που το καταναλωτικό κοινό αποφεύγει το κέντρο και προτιμά τις περιφερειακές αγορές για τα ψώνια του.

 

Απανωτά λουκέτα

 

Αποτέλεσμα των παραπάνω αυξήσεων σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, όπως σημειώνουν τα μέλη της ΚΙΠΟΚΑ στην έρευνά τους, είναι η πτωτική πορεία που σημειώνει ο τζίρος των καταστημάτων από το 2009 μέχρι σήμερα, με συνέπεια μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις να κλείνουν τα καταστήματά τους στην περιοχή του κέντρου. Τα 209.5 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο συνολικός τζίρος των καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009 μειώθηκαν κατά 25,5% το 2010 φθάνοντας τα 156,1% εκατομμύρια ευρώ μέχρι τον ίδιο μήνα. Τη χρονιά που διανύουμε παρατηρήθηκε ακόμα μεγαλύτερη μεταβολή, με το ποσοστό να αγγίζει το 28%, μειώνοντας τη συνολική αγοραστική κίνηση στα 112,4 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεί, 17 ξενοδοχεία της περιοχής του κέντρου έκλεισαν μέσα στο 2011, καθώς οι κρατήσεις σε αυτά συνεχώς μειώνονταν, ενώ η χαριστική βολή στην οικονομική ζωή του κέντρου της Αθήνας δίνεται από το παρεμπόριο, καθώς χάνονται περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από την πώληση απομιμήσεων και κλεμμένων αντικειμένων.

 

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

 

Comments

comments