Τα παιδιά μας λιποθυμούν στα σχολεία από την ασιτία το 2011!

Μαύρες μέρες ζει μια χώρα που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι μαθητές της δε θα λιποθυμούν στο σχολείο από την πείνα. Τέτοιες μέρες ζούμε στην Ελλάδα του 2011 και του μνημονίου και μάλιστα στο Ηράκλειο, καθώς 13χρονος μαθητής της Α’ Γυμνασίου έπεσε λιπόθυμος μπροστά στα έντρομα και έκπληκτα βλέμματα των καθηγητών και των συμμαθητών του.

Τα παιδιά μας λιποθυμούν στα σχολεία από την ασιτία το 2011

Τα παιδιά μας λιποθυμούν στα σχολεία από την ασιτία το 2011

Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, οι “μέρες της πείνας” έχουν έρθει και στην Κρήτη. Η χθεσινή αποκάλυψη, για παιδί που λιποθύμησε στο σχολείο του, σοκάρει την κοινή γνώμη του νησιού.. Το απίστευτο αυτό κρούσμα παρουσιάστηκε σε σχολικό συγκρότημα των δυτικών συνοικιών στο Ηράκλειο και δε φαίνεται να είναι το μόνο, αφού ολοένα και περισσότερες οικογένειες μένουν χωρίς δουλειά και αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και το καθημερινό κολατσιό του σχολείου για τα παιδιά τους!

Η μαρτυρία της διευθύντριας του σχολείου – που για ευνόητους λόγους δεν επιθυμεί η ίδια να δοθεί στη δημοσιότητα το δικό της όνομα και φυσικά τα στοιχεία του παιδιού και του γυμνασίου στο οποίο συνέβη το περιστατικό – είναι συγκλονιστική. Όπως αποκάλυψε η ίδια σε ηχογραφημένο τηλεφώνημα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ ΤV”: «Ενώ ήμουνα στο γραφείο μου. Ήρθε κάποιο παιδάκι. Ήταν πραγματικά κατάχλομο και ζήτησε άδεια για να πάει σπίτι του. Είναι πάγια τακτική μας να ερχόμαστε σε επικοινωνία με τη μητέρα. Παίρνουμε τηλέφωνο κι ενώ προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε με τη μητέρα, το παιδί έπεσε λιπόθυμο. Τότε φωνάξαμε τη γυμνάστρια και του προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες. Στο μεταξύ επικοινωνούμε με τη μητέρα που μας είπε: “έχουμε να φάμε δύο μέρες και είναι πολύ φυσικό να λιποθυμήσει το παιδί”»…
Όπως έγινε γνωστό χθες, η συγκεκριμένη οικογένεια είναι πολύτεκνη. Η μητέρα έχει τέσσερα παιδιά να μεγαλώσει, είναι χωρισμένη και δεν έχει δουλειά. Όπως τόνισε η διευθύντρια του σχολείου, «αυτό που έγινε είναι πρωτοφανές. Είμαι πάρα πολλά χρόνια στην υπηρεσία και δεν το έχω ξανασυναντήσει, πραγματικά, από ασιτία να λιποθυμήσει παιδί»…

Άμεση βοήθεια

Οι αντιδράσεις των καθηγητών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου ήταν άμεσες. Έσπευσαν για να βοηθήσουν τη μητέρα των τεσσάρων μικρών αγοριών που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα. Μάλιστα, μετά το ρεπορτάζ του καναλιού, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Πολυτέκνων του νομού Ηρακλείου επικοινώνησαν με τα τηλέφωνα της “Ν. Κρήτης” και της “ΚΡΗΤΗ ΤV” ζητώντας να μεταδοθεί το κάλεσμά τους προς τη συγκεκριμένη οικογένεια, ώστε σήμερα το πρωί να απευθυνθεί στο Σύλλογο η μητέρα για να της παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια σε χρήματα και τρόφιμα και να δοθεί από το Σύλλογο οποιαδήποτε παραπέρα ενίσχυση για την αντιμετώπιση του δράματος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί.
Και δυστυχώς, όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι των συλλόγων των εκπαιδευτικών στο νομό Ηρακλείου, οι πληροφορίες τους είναι ότι παρόμοια δράματα εξελίσσονται και σε άλλα σχολεία, όχι μόνο του Ηρακλείου αλλά και της υπόλοιπης Κρήτης. «Προσπαθούμε να επεμβαίνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις και να βοηθάμε τα παιδάκια αυτά. Και βέβαια, προσπαθούμε να αντιλαμβανόμαστε ποια είναι τα παιδιά αυτά και να τα βοηθάμε. Είτε με δωρεάν τρόφιμα από το κυλικείο είτε και μέσα από οικονομική ενίσχυση».
Υπάρχουν όμως και γονείς που είπαν χθες δημόσια με αφορμή το συγκεκριμένο κρούσμα ότι τα παιδιά τους πηγαίνουν το μεσημέρι στο σπίτι και τους αναφέρουν ότι κάποιοι συμμαθητές τους δεν έχουν ούτε κολατσιό μαζί τους ή χρήματα να αγοράσουν κάτι από το κυλικείο. Πάντως, το θέμα αυτό μπορεί να απασχολεί ολόκληρη την κοινωνία, δεν απασχολεί όμως (επίσημα) την Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης, που αρνείται να τοποθετηθεί για την πρωτοφανή αυτή υπόθεση.

Μπορεί να μου πει  κάποιος που είναι το κράτος Πρόνοιας ,είμαι αγανακτισμένη και ταυτόχρονα θυμωμένη.

Εξάλλου δεν είναι το δικό τους παιδί, ώστε να ασχοληθούν με την περίπτωση του μαθητή, αλλά δεν φταίει κανείς άλλος παρά εμείς που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση πιστεύουμε το κάθε ηλίθιο, που μας τάζει λαγούς με πετραχήλια. Καλά να πάθουμε, αλλά τα παιδιά μας είναι τα θύματα και σε αυτά έχουμε μεγάλη υποχρέωση και καθήκον να τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο, πάντως όχι αυτό της πείνας και της δυστυχίας.

Που είναι αυτοί οι 300 της Βουλής που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς: Πλησιάζει η ώρα τους ο Έλληνας είναι καλός και φιλότιμος αλλά αν τον φτάσεις στο σημείο και καταπατήσεις το φιλότιμό του και δείξεις και την οικογένειά του γίνεται θεριό ανήμερο.

Εσείς  300  καταβολεμένοι βουλευτές τα βλέπετε αυτά τα ακούτε ή έχετε στραβωθεί και κουφαθεί ταυτόχρονα, πλησιάζει η ώρα σας που θα λογοδοτήσετε για όλα τα έργα σας για ένα μονάχα φοβάμαι μην είναι αργά για τα παιδιά μας.

Μάνια Τσαβλίδου

Comments

comments