Τσίπρας στο ΝΑΤΟ: Ο ευρω-ατλαντικός δεσμός να παραμείνει ισχυρός και σε ισότιμη βάση (φώτο αρχείο)

Τσίπρας στο ΝΑΤΟ: Ο ευρω-ατλαντικός δεσμός να παραμείνει ισχυρός και σε ισότιμη βάση

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Με την απερίφραστη καταδίκη της βάρβαρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ και με έκφραση συμπαράστασης της Ελλάδας στον βρετανικό λαό, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ξεκίνησε την ομιλία του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους ομολόγους του σημείωσε ότι «σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις ασφάλειας, ο ευρω-ατλαντικός δεσμός πρέπει να παραμείνει ισχυρός, να συνδέει – σε ισότιμη βάση – τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική μας ασφάλεια, εξασφαλίζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

«Η Ελλάδα», είπε ο Πρωθυπουργός, «από τα παλαιότερα κράτη-μέλη του Οργανισμού, πάροχος ασφαλείας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά, εργάζεται και θα εργαστεί σταθερά προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Αλέξης Τσίπρα σημείωσε ότι η Ελλάδα συμμερίζεται την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών και δήλσε ότι θα συνεχίσει, παρά το πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, να πληροί το στόχο που ετέθη στην Ουαλία για 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες.

Δεύτερον, «θα εξακολουθήσουμε», είπε «με το ειδικό γεωστρατηγικό μας βάρος, να ανταποκρινόμαστε ενεργά στις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ». «Στηρίζουμε, στο πλαίσιο αυτό, και την ενίσχυση του αμυντικού τομέα της ΕΕ μέσω πρωτοβουλιών όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Ελλάδα κατά τον Πρωθυπουργό αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και θεωρεί ότι τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν οι 28 θα συνεισφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Η τρομοκρατία δεν εκπορεύεται από μία μόνο χώρα, μία μόνο θρησκεία ή ακόμη και από μία μόνον ομάδα, αλλά από δίκτυα τα οποία διαχέονται σε όλη την υφήλιο από Ανατολή σε Δύση και από Βορρά σε Νότο, ανεξαρτήτως εθνικών συνόρων», ανέφερε.

Κατά τον Α.Τσίπρα στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση του ρόλου της Συμμαχίας στις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας πρέπει να εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική της διεθνούς κοινότητας για εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και επουδενί δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό και να δίνει την εντύπωση σύγχρονης σταυροφορίας».

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή των τρομοκρατικών δικτύων, όπως είπε κατά τη Συνοδο ο Α.Τσίπρας απαιτείται:

– Αποφασιστικότητα, αλλά και η βούληση να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, τα οποία είχαν επιπτώσεις τόσο στη συλλογική ασφάλεια και στη διεθνή εικόνα της Δύσης

– Απαιτείται προσήλωση στην υπόθεση του Αφγανιστάν,

– Απαιτούνται πρακτικές αποφάσεις, όπως η πρόσφατα ληφθείσα για τη συγκρότηση του περιφερειακού κέντρου για το Νότο,

– Αλλά και δράσεις με άλλους διεθνείς δρώντες. «και εδώ ιδιαίτερη σημασία έχει η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ, , χωρίς αποκλεισμούς έναντι του συνόλου των κρατών-μελών», όπως είπε.

– Απαιτείται τέλος η ενίσχυση του Μεσογειακού Διαλόγου με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας. Κάτι στο οποίο η Ελλάδα διαδραματίζει ουσιαστικό και δραστήριο ρόλο.

Ως προς τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση που είναι απότοκο της ρευστότητας και της έντασης στη Μέση Ανατολή:
Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης, είπε ο Α.Τσίπρας και σημείωσε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες, «έχουμε καταφέρει να ανταπεξέλθουμε θετικά».

«Η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μας έχει βοηθήσει, έχει δώσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα και θα πρέπει να συνεχίσει υπό τη σημερινή της μορφή», τόνισε.

Τέλος ως προς τις σχέσεις μας με τη Ρωσία ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τη διττή προσέγγιση: της συλλογικής άμυνας και αποτροπής, αλλά και του απαραίτητου διαλόγου, προκειμένου να αποφεύγονται παρανοήσεις, εσφαλμένες εκτιμήσεις και αναίτια κλιμακωση».

 

 

 

News rooms_athenspress.gr Press_Αμερόληπτος τύπος/πηγη Real.gr

 

 

  

    

 

 

Comments

comments