Το ΔΝΤ στριμώχνει τον Σόιμπλε για το χρέος

Σήμερα το πρωί η συνάντηση κορυφής στο Μπάρι για το ελληνικό ζήτημα – Εκπρόσωπος του Ταμείου: «Φτάσαμε σε προληπτική συμφωνία για τα μέτρα πολιτικής. Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους είναι το δεύτερο σκέλος» * Η συμφωνία πρέπει να πάει «χέρι – χέρι» με μια αξιόπιστη στρατηγική στο χρέος

Την “πίεση” προς τη γερμανική πλευρά, ώστε να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, αυξάνει ολοένα και περισσότερο το ΔΝΤ, εφόσον, μετά την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αυτό που απομένει είναι το χρέος, ενώ εξελίσσονται οι συζητήσεις εντός του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας.

Κορυφαία στελέχη κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, ευρωπαϊκών θεσμών και του ESM θα συζητήσουν σήμερα το πρωί πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένων κρατών στο Μπάρι της Ιταλίας, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Και μεταρρυθμίσεις και χρέος
Την απαίτηση του ΔΝΤ να υπάρξει αξιόπιστη στρατηγική στο θέμα του χρέους επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ, συμπληρώνοντας πως ήδη διεξάγονται συζητήσεις. “Φτάσαμε σε προληπτική συμφωνία για τα μέτρα πολιτικής” είπε χαρακτηριστικά. “Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους είναι το δεύτερο σκέλος” τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου και τόνισε πως δεν έχει αλλάξει κάτι από τη συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε χθες: «Αν μια χώρα δεν θέλει να βγει από το ευρώ, πρέπει να κάνει δομικές αλλαγές όπως η Ελλάδα», λησμονώντας να αναφερθεί στο δεύτερο σκέλος, το οποίο βάζει το Ταμείο στο τραπέζι, ήτοι την επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Μάρεϊ, “Καλωσορίσαμε την πρόοδο στο κομμάτι των μέτρων που οδηγεί σε δημοσιονομική πολιτική φιλικότερη προς την ανάπτυξη είπε. Ωστόσο αυτή η συμφωνία πρέπει να πάει «χέρι – χέρι» με μια αξιόπιστη στρατηγική στο χρέος. “Αυτό είναι τώρα σε εξέλιξη”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα των πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος σημειώνοντας ότι σχετίζεται με το θέμα του χρέους.

Φειδωλός ήταν και σε ό,τι αφορά την πρόοδο στις σχετικές συζητήσεις. «Έχουν ξεκινήσει σε κάποιες μορφές, αλλά δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες». Σημείωσε ωστόσο ότι θα γίνουν συζητήσεις και στο περιθώριο της συνάντησης των G7 στο Μπάρι.

Όπως είπε, συζητάμε το θέμα του χρέους κάποια χρόνια. «Τώρα έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο η συζήτηση». Συμπλήρωσε παράλληλα πως δεν έχει χρονοδιάγραμμα για τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το χρέος.

Συνάντηση σε υψηλό επίπεδο
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και οι επικεφαλής του ΔΝΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συμμετάσχουν σήμερα στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

«Φυσικά θα συζητηθεί η Ελλάδα, όλοι οι παίκτες – κλειδιά είναι εδώ» σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters.

 

 

 

News rooms_athenspress.gr Press_Αμερόληπτος τύπος

 

 

  

    

 

 

Comments

comments