Στη «σκιά» Τραμπ και οι ασιατικές αγορές, βουτιά 1,35% για τον Nikkei

Στο κόκκινο βυθίστηκαν σήμερα οι ασιατικές αγορές ακολουθώντας τα χνάρια Wall Street και Ευρώπης εν μέσω των πολιτικών ανησυχιών που έχουν εγείρουν οι πρακτικές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ μετά την αποπομπή Κόμεϊ από τη θέση του επικεφαλής του FBI αλλά και μετά τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει εκμυστηρευτεί απόρρητες πληροφορίες σε Ρώσους αξιωματούχους. Δεν κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα, η ισχυρή ανάπτυξη στην Ιαπωνία.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε χθες ότι ο διορισμός ενός ειδικού ανακριτή που θα διερευνήσει εάν υπήρξε παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές το 2016 θα αποδείξει ότι δεν υπήρξε καμία αθέμιτη συμπαιγνία μεταξύ της προεκλογικής του ομάδας και μιας ξένης δύναμης.
«Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, μια διεξοδική έρευνα θα επιβεβαιώσει αυτό που ήδη ξέρουμε – ότι δεν υπάρχει καμία αθέμιτη συνεργασία μεταξύ της καμπάνιας μου και οποιασδήποτε ξένης δύναμης», είπε σε δήλωσή του από τον Λευκό Οίκο.

Ενδεικτικό των ανησυχιών που έχουν δημιουργηθεί είναι το γεγονός ότι χθες η Wall Street βίωσε την χειρότερη ημέρα των τελευταίων 8 μηνών, ενώ ο δείκτης φόβου VIX σημείωσε άλμα 40%.
Στο ταμπλό σήμερα, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε βουτιά 1,35%, καθώς η ενίσχυση του γεν επιβάρυνε τις εξαγωγικές εταιρείες, ενώ στη Νότια Κορέα ο Kospi χάνει 0,18%.
Απώλειες 0,53% σημειώνει ο Shanghai Composite στην Κίνα, ενώ το χρηματιστήριο της Ταϊβάν χάνει 0,44%. Απώλειες 0,68% για τον New Zealand στη Νέα Ζηλανδία.
Στα μάκρο της ημέρας, η ιαπωνική οικονομία αύξησε τους ρυθμούς ανάπτυξής της στο α΄ τρίμηνο, επεκτείνοντας την ανοδική πορεία υπό τον Shinzo Abe σε πέντε τρίμηνα, που είναι η μακροβιότερη επέκταση στην Ιαπωνία από το 2006.

Η ισχυρότερη ζήτηση παγκοσμίως, ειδικά για τεχνολογικά προϊόντα, και η βελτίωση των δαπανών νοικοκυριού στο α΄ τρίμηνο, βοήθησαν ώστε η ανάπτυξη του ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 2,2% σε ετήσια βάση σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

 

 

 

News rooms_athenspress.gr Press_Αμερόληπτος τύπος/Πηγή: capital

 

 

  

    

 

 

Comments

comments