Παυλόπουλος: Καμία κρίση δεν είναι ικανή να κάμψει το φρόνημα των καθηγητών και των φοιτητών

Παυλόπουλος: Καμία κρίση δεν είναι ικανή να κάμψει το φρόνημα των καθηγητών και των φοιτητών

«Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καλείται να επιβεβαιώσει την ιστορία του σε μία από τις κρισιμότερες στιγμές για τη χώρα μας, κυρίως στον οικονομικό τομέα», ανέφερε, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου κτιρίου του Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το ΟΠΑ «εμβληματικό ανώτατο ίδρυμα της χώρας» και «υποδειγματικό δημόσιο πανεπιστήμιο». Επίσης, τόνισε ότι τα σημερινά εγκαίνια αποδεικνύουν ότι «καμία κρίση δεν είναι ικανή να κάμψει το φρόνημα των καθηγητών και των φοιτητών».

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η μεγάλη επιτυχία του ΟΠΑ, η οποία το έχει οδηγήσει στην καταξίωση εντός και εκτός Ελλάδος, είναι το γεγονός ότι «δημιουργεί ανθρώπους της οικονομίας, που ειναι έτοιμοι να συνεισφέρουν στην πράξη» και έκανε αναφορά στη συνεισφορά του πανεπιστημίου, των ακαδημαϊκών και των αποφοίτων του στη δημόσια ζωή του τόπου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ρόλος της Πολιτείας θα πρέπει να είναι υποστηρικτικός στις προσπάθειες του Πανεπιστημίου. «Ελάχιστη συμπαράσταση (σ.σ. της Πολιτείας) είναι η αναγνώριση και η δέσμευση ότι πρεπει να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε το έργο των φοιτητών και των καθηγητών», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ένα ακόμα βήμα προόδου» στη μακρόχρονη πορεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΟΠΑ, Εμμανουήλ Γιακουμάκης, τα εγκαίνια του νέου κτιρίου.

Πρόκειται για ένα κτίριο έκτασης άνω των 5.000 τ.μ., που αρχικά στέγαζε τεχνικές υπηρεσίες του ΟΤΕ, στον οποίο ανήκε. Αγοράστηκε το 2013 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και κονδύλια της Περιφέρειας Αττικής, και ξεκίνησαν διαδικασίες ανακαίνισής του, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2016.

Σημειώνεται, ότι η ανακαίνιση του κτιρίου ήταν ολική και «δεν ήταν καθόλου εύκολο έργο», όπως τόνισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Γεωργιάδης, ένας εκ των μελετητών και επιβλέποντων αρχιτεκτόνων του έργου. Την ομάδα αρχιτεκτόνων συμπληρώνουν ο Κώστας Κακογιάννης, η Τότα Μαμαλάκη, και ο Βάιος Ζητωνούλης, της εταιρείας Anamorphosis.

Το νέο κτίριο θα δοθεί πλήρως στη διάθεση φοιτητών και καθηγητών από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος και, εκτός από αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία καθηγητών, θα αποτελέσει το κέντρο των εργαστηριακών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου.

Το ΟΠΑ «μετράει» 12.000 ενεργούς φοιτητές, οκτώ προπτυχιακά τμήματα και 36 μεταπτυχιακά. «Είναι τα ειδοποιά στοιχεία που εξασφαλίζουν στο ΟΠΑ μία θέση μεταξυ των κορυφαίων διεθνώς», επισήμανε ο κ. Γιακουμάκης και πρόσθεσε: «Όραμά μας, να παραμείνουμε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο αριστείας». Ο πρύτανης οριοθέτησε το τετράπτυχο «Αριστεία-καινοτομία-εξωστρέφεια-κοινωνική προσφορά» ως το πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινείται η φιλοσοφία του ΟΠΑ και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία του πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, ως «ανασχετικού παράγοντα υποβάθμισης».

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, υπογράμμισε ότι «τα πανεπιστήμια δεν είναι άσυλο βίας και ανομίας, αλλά άσυλο διακίνησης πνευματικών ιδεών» και χαιρέτησε «την Ελλαδα της προσήλωσης στην ακαδημαϊκή αποστολή της, που αντιστέκεται στην οπισθοδρόμηση και διακρίνεται».
Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκης, έκανε λόγο για «σπουδαία αναβάθμιση στην κτιριακή υποδομή» του ΟΠΑ.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης των εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στους χώρους του νέου κτιρίου του Πανεπιστημίου.

 

 

 

News rooms_athenspress.gr Press_Αμερόληπτος τύπος/ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

  

    

Comments

comments